Kosten op jezelf wonen

0

Op je zelf wonen: een spannende stap in je leven, die veel voordelen kent! Je kunt koken wat je zelf lekker vindt, de inrichting in huis bepalen, je eigen tijd indelen! Maar het betekent natuurlijk ook dat je een stuk meer verantwoordelijkheid hebt.

Als je op jezelf gaat wonen krijg je te maken met meer vaste kosten dan je gewend was: de huur of hypotheek, de energierekening, gemeenschappelijk lasten, maar ook de kosten die misschien al kende, als de zorgverzekering en kosten voor mobiliteit. Of dit nou een auto is, die onderhoud en maandelijkse kosten meebrengt of een abonnement op OV.

Huur- en koopkosten

De meeste op zichzelf wonenden starten in een huurwoning of een huurflat. Je betaalt huurkosten en soms een onderhoudsbijdrage of servicekosten. Indien je een woning koopt en geld leent voor de woning, spreek je van een hypotheek. Op moment van schrijven kan je in de regel twee soorten hypotheek afsluiten: lineair of annuïteiten. In beide gevallen betaal je een deel rentekosten en een deel aflossing. De rente is aftrekbaar.

Daarnaast betaal je voor energie. De tarieven die je betaalt voor gas water licht staan vast op maandbasis. Aan het einde van het jaar wordt de eind rekening opgesteld, dan hoor je of je geld terugkrijgt of juist bij moet betalen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid gas, water en licht die je werkelijk hebt verbruikt. Iedere maand betaal je een vast bedrag. Dit bedrag is een voorschot die wordt verrekend aan het eind van het jaar.

Water

De kosten voor het gebruik van drinkwater wordt ook door middel van een voorschotbedrag door het waterleidingsbedrijf in rekening gebracht. Aan het eind van het jaar dient u de waterstand door te geven en wordt het werkelijke verbruik vergeleken met de inschatting van uw verbruik en dus uw voorschot. Een eventueel verschil wordt met een eindrekening verrekend.

Verzekeringen

Er zijn een heel aantal verschillende verzekeringen. Onderstaand staan de meest voorkomende verzekeringen vermeld:

 • Zorgverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Opstalverzekering
 • Autoverzekering

Gemeentelijke lasten

Elk jaar betaal je gemeentelijke belastingen. Dit zijn bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelastingen. Deze kosten verschillen per gemeente.

Reserve voor onverwachte uitgaven

Het is raadzaam om maandelijks geld apart te zetten voor onverwachte uitgaven. Indien je je overzicht opstelt van inkomsten en uitgaven, lijkt het vaak positiever dan de praktijk: je jas gaat eens stuk, de auto moet worden gerepareerd, je kat heeft de bank vernield of de wasmachine is defect. Sommige tegenvallers zijn erg kostbaar. Een financiële buffer is daarom aan te raden. Indien je geen buffer hebt en op afbetaling aankopen moet doen, betaal je op de lange termijn vaak meer geld.

Boodschappen

Aan eten en drinken ben je per dag zo’n € 7-8 euro kwijt. Je kunt daar op besparen door samen te eten met familie of vrienden. Zie ook onze bespaar tips op boodschappen. Naast eten en drinken ben je ook geld nodig voor huishoudelijke goederen, waaronder tandpasta, wasmiddel, shampoo, hondenvoer, schoonmaakmiddel, toiletpapier, plantenvoeding, enzovoort.

Mobiliteit

Een auto is enorm handig, maar brengt ook de kosten met zich mee.  Wat kost een auto per maand? De kosten zijn onder te verdelen in vaste kosten en variabele kosten.

De vaste kosten zijn de kosten waar je iedere maand mee te maken krijgt. Onder de vaste kosten van je auto vallen:

 • Afschrijving
 • Autoverzekering
 • Wegenbelasting
 • Vast onderhoud (APK)

Variabele kosten zijn afhankelijk van het gebruik. Als je meer rijdt nemen de kosten toe. Kosten waar je dan aan moet denken zijn:

 • Brandstofkosten
 • Bandenkosten
 • Onderhoud- en reparatiekosten ( beurt, banden, remschijven en remblokken, defecten)

Indien je geen auto hebt maar toch lange afstanden moet afleggen, heb je mogelijk te maken met OV kosten voor de trein of de bus.

Tip

Maak al je/jullie inkomsten en uitgaven inzichtelijk met het Woonbegroting Huishoudboekje.