Hypotheek met studieschuld

0

Kan ik een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

Deze vraag ontvingen we via de e-mail en was voor ons een trigger om er een artikel over te schrijven.
Nadat je je studie hebt afgerond en een baan hebt, is voor velen het een vervolgstap om over (samen) wonen na te denken. Als je interesse is gevallen op een koopwoning, dan ben je hoogstwaarschijnlijk daar een hypotheek voor nodig. Afgelopen jaren zijn de regels over hypotheekverstrekking en studieschuld veranderd.
Je studieschuld heeft momenteel invloed op het bedrag dat je kunt lenen.

Hypotheek met een schuld

Voor een hypotheek ben je inkomen nodig. De hypotheekverstrekker kijkt naar je baan, en het risico dat je hebt met je baan en eventueel spaargeld. De eventuele lening voor je studie weegt meestal mee in je hypotheekaanvraag. Je kan op de site van een hypotheekverstrekker berekenen hoeveel je precies kunt lenen. Hiervoor kan je je schuld opgeven.
Kijk daarna of je dat bedrag ook echt wílt lenen. Een hogere hypotheek betekent ook hogere repeterende kosten!

Studielening vermelden op hypotheekgesprek?

Het lijkt aantrekkelijk om te verzwijgen dat je een studieschuld hebt. Toch kunt je dit beter niet doen.
Een studieschuld wordt niet gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden. Deze staat daarom ook niet geregistreerd bij het BKR. Je hoeft het in die zin niet perse te vermelden als de verstrekker er niet om vraagt. Let wel op dat er een risico bestaat, dat je in problemen kunt komen met de NHG (nationale hypotheek garantie), indien je je huis om wat voor reden moet verkopen en er blijkt dat je niet eerlijk bent geweest over je financieel situatie.
Daarnaast weegt een lening niet voor niets mee, omdat je maandelijkse lasten omhoog gaan en je het risico loopt dat je de vaste kosten niet kunt betalen als er nog een andere lening en aflossing loopt.

Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden?

Lees onze andere blogpost! Heb je al inzicht in financieel situatie? Download ons huishoudboekje om te berekenen wat er maandelijks binnenkomt, wat er uit gaat en wat er over blijft.