Stappenplan

1. Schaf het Woonbegroting huishoudboekje aan en download deze naar je computer.
2. Open de woonbegroting tool met Excel.
3. Geef de namen van de verdienende personen in, van uw huishouden. Indien u alleen bent, geeft u alleen een naam in van persoon 1. Laat de naam van persoon twee leeg.


4. Geef uw inkomsten in en eventueel die van uw partner.

5. Geeft uw vaste lasten in. Indien u meer posten heeft, kunt u de titel ‘ overig’ wijzigen naar een extra stelpost die voor u relevant is.

6. Geef ook uw reserveringen en huishoudelijke kosten in.


7. Indien u compleet bent, ziet u bovenin wat u maandelijkse ontvangt en wat er maandelijks ongeveer uw bankrekening verlaat. Met onderin het overzicht, het eindsaldo per maand.

8. Kijk waar uitschieters zitten en probeer eventueel kosten te verlagen.
Heeft u hulp nodig om in kaart te krijgen hoe u uw vaste lasten kunt verlagen?
Kijk hiervoor bij onze vergelijkers voor energie, simonly, internet en onze blog tips.

Bekijk hier een ingevuld voorbeeld.

Boodschappen
Volgens het Nibud (2017) ben je als gezin van 4 personen gemiddeld per maand zo’n 435 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 100,- per week. Voor een alleenstaande zijn gemiddelde uitgaven aan voeding zo’n 180 euro per maand. Dat is ca. 40 euro per week. Geef je met je gezin van 4 meer dan 435,- aan boodschappen per maand uit? Dan is er wellicht ruimte om te bezuinigen op je kosten.
Indien over te gaan op het minimum, zijn er alleenstaanden die voor 100 euro per maand rondkomen. Zie ook hiervoor onze tips vwb besparen op boodschappen.

Gemiddelden gas water licht
Zie gemiddelde verbruiken Besparen op energie- en waterkosten